«επειδή, αυτός ο Θεός είναι ο Θεός μας» (Ψαλμοί 48:14)

Ο Θεός δεν είναι μία απρόσωπη οντότητα που ηγείται των εξουσιών, των δυνάμεων και των κυριοτήτων αλλά είναι αγάπη (Α’ Ιωάννου 4:8-9) και πλησιάζει προσωπικά τον άνθρωπο με κατανόηση για να τον βοηθήσει στις ανάγκες του και να αποκαταστήσει τη σχέση που διαταράχθηκε από την αμαρτία. Διαβάζοντας στην Αγία Γραφή και επισημαίνοντας μόνο λίγες από τις αμέτρητες αρετές του Θεού, βλέπουμε ότι είναι…

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Διαβάζουμε, «Οδήγησέ με στην αλήθεια σου… Επειδή, εσύ είσαι ο Θεός της σωτηρίας μου… εγώ, όμως, θα ευφραίνομαι στον Κύριο, θα χαίρομαι στον Θεό της σωτηρίας μου» (Ψαλμοί 25:5, Αββακούμ 3:18, βλ. κ. Ησαΐας 12 2-3, Β’ Σαμουήλ 22:3, 22:47, Ψαλμοί 18:2, 18:46, 27:9, 51:14, 88:1, Μιχαΐας 7:7). Ιδιαίτερα με το έργο της θυσίας του Ιησού ο Θεός έκανε την μεγαλύτερη σωτηρία που μπορούσε να γίνει για τον άνθρωπο (Ιωάννης 3:16, Εβραίους 2:3).

Ο ΘΕΟΣ ΚΑΘΕ ΧΑΡΗΣ

Η Γραφή λέει ότι ο Θεός είναι Θεός κάθε χάρης, δηλαδή κάθε είδους χάρης και για όλους τους ανθρώπους, η πηγή της απέραντης συμπόνιας, του ελέους και της καλοσύνης. Διαβάζουμε, «Και ο Θεός κάθε χάρης, που μας κάλεσε στην αιώνια δόξα του διαμέσου του Ιησού Χριστού…» (Α’ Πέτρου 5:10), και, «ο νόμος παρεμβλήθηκε για να περισσεύσει το αμάρτημα. Και όπου περίσσευσε η αμαρτία, υπερπερίσσευσε η χάρη…» (Ρωμαίους 5:20-21).

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Θεός είναι ο δημιουργός και η πηγή της ειρήνης. Ο Υιός του Θεού Ιησούς Χριστός είναι ο «Άρχων ειρήνης» (Ησαΐας 9:6), Αυτός είναι η ειρήνη (Εφεσίους 2:14), έφερε ειρήνη (Εφεσίους 2:15) και κήρυξε ειρήνη (Εφεσίους 2:17). Διαβάζουμε, «Και ο Θεός της ειρήνης είθε να είναι μαζί με όλους σας… ο Θεός της ειρήνης θα συντρίψει γρήγορα τον σατανά κάτω από τα πόδια σας…» (βλ. Ρωμαίους 15:33,16:20, Φιλιππησίους 4:9, Α’ Θεσσαλονικείς 5:23, Εβραίους 13:20, Β’ Θεσσαλονικείς 3:16).

Ο ΘΕΟΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ

Διαβάζουμε, «Ευλογητός ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Πατέρας των οικτιρμών και Θεός κάθε παρηγορίας…» (Β’ Κορινθίους 1:3). Δεν υπάρχει άλλη πραγματική πηγή παρηγοριάς εκτός από τον Θεό δια του Υιού Του Ιησού Χριστού. Ο απ. Παύλος γράφει ακόμη, «…αυτός που μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη, για να μπορούμε κι εμείς να παρηγορούμε εκείνους που είναι σε κάθε μορφής θλίψη…» (Β’ Κορινθίους 1:4, βλ. κ. Πράξεις 9:31).

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Ο Θεός που είναι οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος (Έξοδος 34:6) και υπομένει τα λάθη και τα φταιξίματα των παιδιών Του μέχρι να τα κατανοήσουν, είναι ο μόνος που δίνει υπομονή στις δυσκολίες και στα παθήματα. Διαβάζουμε, «Και ο Θεός της υπομονής και της παρηγορίας είθε να σας δώσει να φρονείτε το ίδιο μεταξύ σας σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 15:5).

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Διαβάζουμε, «Και ο Θεός της ελπίδας είθε να σας γεμίσει με κάθε χαρά και ειρήνη…» (Ρωμαίους 15:13). Η ελπίδα του πιστού ανθρώπου δεν είναι μια μυθοπλασία αλλά μια αντικειμενική ελπίδα βασισμένη στα γεγονότα της θυσίας, του θανάτου, της ταφής και της ανάστασης του Ιησού Χριστού (Α’ Κορινθίους 15:3-4). Διαβάζουμε, «Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος, σύμφωνα με το πολύ του έλεος μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα, διαμέσου της ανάστασης του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς» (Α’ Πέτρου 1:3).

7. Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Ο Θεός είναι ένδοξος σε όλα τα χαρακτηριστικά του, στις τελειότητές Του στις αποφάσεις και στα έργα Του και είναι άξιος να δοξαστεί από όλη τη δημιουργία Του. Διαβάζουμε, «Και εκείνος είπε: Άνδρες αδελφοί και πατέρες, ακούστε: Ο Θεός της δόξας φάνηκε στον πατέρα μας τον Αβραάμ, όταν ήταν στη Μεσοποταμία, πριν κατοικήσει στη Χαρράν…» (Πράξεις 7:2).

Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΘΕΟΣ ΜΑΣ. Διαβάζουμε, «επειδή, αυτός ο Θεός είναι ο Θεός μας στον αιώνα του αιώνα αυτός θα μας οδηγεί…» (Ψαλμοί 48:14). Αυτός ο Θεός που με το Λόγο Του δημιούργησε τα πάντα, αυτός ο Θεός που έδωσε τον ίδιο Του το μονογενή Υιό για να μπορέσει να λυτρώσει το πλάσμα Του που έφυγε από την παρουσία Του δεν είναι μόνο ο Θεός του παρελθόντος, του μέλλοντος και της αιωνιότητας, αλλά και ο Θεός του παρόντος για κάθε άνθρωπο, ο Θεός της κάθε ημέρας.

Δημήτριος Μάστορης

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)