«Και πρώτα, πρέπει να κηρυχθεί το ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη…» (Μάρκος 13:10)
Διαβάζοντας κανείς την Αγία Γραφή συνειδητοποιεί ότι το «ευαγγέλιο» δεν είναι απλά μια καλή αγγελία από τον ουρανό αλλά το σύνολο των οριστικών απαντήσεων και λύσεων όλων των ζωτικών και άλυτων προβλημάτων του ανθρώπου. Βλέπουμε μέσα στο Λόγο του Θεού να χρησιμοποιούνται διάφοροι προσδιορισμοί για το (ένα) ευαγγέλιο, υποδηλώνοντας το πολλαπλό μήνυμα που κομίζει:
Το ευαγγέλιο του Θεού
Το πρωταρχικό μήνυμα είναι ότι το ευαγγέλιο στο σύνολό του αποτελεί το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για το ανθρώπινο γένος. Διαβάζουμε, «Ο Παύλος… ξεχωρισμένος για το ευαγγέλιο του Θεού… σας έγραψα… για τη χάρη που δόθηκε σε μένα από τον Θεό, στο να είμαι υπηρέτης του Ιησού Χριστού… ιερουργώντας το ευαγγέλιο του Θεού» (βλ. Ρωμαίους 1:1,16-16). Επίσης διαβάζουμε, «σας κηρύξαμε το ευαγγέλιο του Θεού» (βλ. Α’ Θεσσαλονικείς 2:9, βλ. κ. Εφεσίους 3:8-11) και «τι θα είναι το τέλος εκείνων που απειθούν στο ευαγγέλιο του Θεού;» (Α’ Πέτρου 4:17). Ουσιαστικά αυτό φαίνεται και στα λόγια του Ιησού όταν είπε, «…ο Πατέρας που με απέστειλε, αυτός μου έδωσε εντολή, τι να πω, και τι να μιλήσω» (Ιωάννης 12:49).
Το ευαγγέλιο του Χριστού
Παράλληλα το ευαγγέλιο ονομάζεται «ευαγγέλιο του Χριστού» επειδή μιλάει για στο θάνατο, την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού. Διαβάζουμε, «δεν ντρέπομαι, βέβαια, το ευαγγέλιο του Χριστού» και «με δύναμη του Πνεύματος του Θεού… εκπλήρωσα το κήρυγμα του ευαγγελίου του Χριστού» (Ρωμαίους 1:16, 15:19) και «ο θεός τούτου του κόσμου τύφλωσε τον νου [αυτών που δεν πιστεύουν] για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου της δόξας του Χριστού» (Β’ Κορινθίους 4:3-4). Ο απ. Παύλος περιγράφει το κήρυγμα του ευαγγελίου του Χριστού λέγοντας, «…το ευαγγέλιο που σας κήρυξα… ότι ο Χριστός πέθανε εξαιτίας των αμαρτιών μας… και ότι θάφτηκε, και ότι την τρίτη ημέρα αναστήθηκε» (βλ. Α’ Κορινθίους 15:1-4) και αλλού προτρέπει, «Μονάχα, πολιτεύεστε επάξια προς το ευαγγέλιο του Χριστού…» (Φιλιππησίους 1:27).
Το ευαγγέλιο της χάρης
Επίσης το ευαγγέλιο ονομάζεται και «ευαγγέλιο της χάρης» επειδή τονίζεται ότι όλα έγιναν και γίνονται διαμέσου της χάρης του Θεού. Διαβάζουμε, «…να τελειώσω τον δρόμο μου με χαρά, και τη διακονία, που πήρα από τον Κύριο Ιησού, να διακηρύξω το ευαγγέλιο της χάρης του Θεού» (Πράξεις 20:24) και «…βλέπουμε τον Ιησού… στεφανωμένον με δόξα και τιμή, για να γευτεί θάνατο για χάρη κάθε ανθρώπου, διαμέσου της χάρης του Θεού» (Εβραίους 2:9. Βλ. κ. Ιωάννης 1:17).
Το ευαγγέλιο της βασιλείας
Ακόμη, επειδή το κήρυγμα του ευαγγελίου περιγράφει εκτενώς τα περί της βασιλείας του Θεού και προσκαλεί τον άνθρωπο να εισέλθει σε αυτήν, ονομάζεται και «ευαγγέλιο της βασιλείας»: «Και τούτο το ευαγγέλιο της βασιλείας θα κηρυχθεί σε ολόκληρη την οικουμένη, για μαρτυρία σε όλα τα έθνη και, τότε, θα ´ρθει το τέλος» (Ματθαίος 24:14). Ακόμη διαβάζουμε, «Όταν, όμως, πίστεψαν στον Φίλιππο, που ευαγγελιζόταν τα αναφερόμενα στη βασιλεία του Θεού… βαπτίζονταν και άνδρες και γυναίκες» (Πράξεις 8:12) και «καθώς ξέρετε, ότι κάθε έναν από σας… προτρέπαμε… να περπατήσετε αντάξια του Θεού, που μας προσκαλεί στη δική του βασιλεία…» (βλ. Α’ Θεσσαλονικείς 2:11-12. Βλ. κ. Ματθαίος 7:21, Ιωάννης 3:5).
Το ευαγγέλιο της σωτηρίας
Το κήρυγμα του ευαγγελίου ακόμη αποκαλείται «ευαγγέλιο της σωτηρίας» επειδή αποκαλύπτει τις προϋποθέσεις για τη σωτηρία κάθε ανθρώπου: «στον οποίο κι εσείς ελπίσατε, όταν ακούσατε τον λόγο της αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας…», «Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί…» (Μάρκος 16:15-16. Βλ. κ. Πράξεις 2:38). «Σας φανερώνω δε, αδελφοί, το ευαγγέλιο, που σας κήρυξα… διαμέσου του οποίου και σώζεστε…» (βλ. Α’ Κορινθίους 15:1-2).
Το ευαγγέλιο της ειρήνης
Τέλος, το κήρυγμα του ευαγγελίου αποκαλείται «ευαγγέλιο της ειρήνης» επειδή αναγγέλλει την πολυπόθητη ειρήνη τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους όσο και ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό. Διαβάζουμε, «Επειδή, αυτός [ο Χριστός] είναι η ειρήνη μας, ο οποίος έκανε τα δύο μέρη ένα… Και όταν ήρθε, κήρυξε ευαγγέλιο ειρήνης…» (βλ. Εφεσίους 2:14-18) και «έχουμε ειρήνη με τον Θεό διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Ρωμαίους 5:1). Διαβάζουμε ακόμη, «Σταθείτε, λοιπόν… έχοντας φορεμένα τα υποδήματα στα πόδια με την ετοιμασία του ευαγγελίου της ειρήνης» (Εφεσίους 6:15) και «Πόσο ωραία είναι τα πόδια εκείνων που ευαγγελίζονται ειρήνη…» (Ρωμαίους 10:15. Βλ. κ. Ησαΐας 52:7, Ναούμ 1:15).