«O λαός, που περπατούσε μέσα σε σκοτάδι, είδε ένα μεγάλο φως…» (Ησαΐας 9:1-2)
Η γέννηση του Ιησού Χριστού στον κόσμο περιγράφεται συμβολικά στο Λόγο του Θεού και ως ο ερχομός του φωτός. Διαβάζουμε σχετικά: «…O λαός, που περπατούσε μέσα σε σκοτάδι, είδε ένα μεγάλο φως σ’ αυτούς που κάθονταν σε γη σκιάς θανάτου, φως έλαμψε επάνω τους» (βλ. Ησαΐας 9:1-2, Ματθαίος 4:16).
Τα προβλήματα. Ο Θεός γνωρίζοντας ακριβώς τη δεινή κατάσταση του ανθρώπινου γένους, σημειώνει τα δύο βασικότερα προβλήματά του: «περπατάνε στο σκοτάδι» και «κάθονται σε γη σκιάς θανάτου». Το σκοτάδι και ο φόβος του θανάτου είναι χαρακτηριστικά την ζωής μακριά από το Θεό και τον Ιησού Χριστό. Ο απ. Παύλος επίσης περιγράφει αυτήν την κατάσταση στην επιστολή προς Εφεσίους «Γι’ αυτό, να θυμάστε ότι, εσείς, οι άλλοτε εθνικοί κατά σάρκα…ότι, εκείνο τον καιρό, ήσασταν χωρίς Χριστό, απαλλοτριωμένοι από την πολιτεία τού Ισραήλ, και ξένοι από τις διαθήκες της υπόσχεσης, μη έχοντας ελπίδα, και ήσασταν στον κόσμο χωρίς Θεό» (Εφεσίους 2:11-12, βλ. κ. 4:18, Ρωμαίους 1:21).
Η λύση Ο Θεός όμως που δεν θέλει το θάνατο του αμαρτωλού (Ιεζεκιήλ 33:11), αλλά απεναντίας «θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και να ´ρθουν στην επίγνωση της αλήθειας» (Α’ Τιμόθεος 2:4), απάντησε σε αυτά τα αξεπέραστα προβλήματα του ανθρώπου στέλνοντας (πιο σωστά: «δίνοντας») το μονογενή Υιό Του, Ιησού Χριστό: «Είναι μικρό πράγμα να είσαι δούλος μoυ για να ανορθώσεις τις φυλές τoύ Ιακώβ, και να επαναφέρεις τo υπόλοιπο τoυ Ισραήλ επιπλέον, θα σε δώσω φως στα έθνη, για να είσαι η σωτηρία μoυ μέχρις εσχάτου της γης» (Ησαΐας 49:6). Τους λόγους αυτούς επανέλαβαν αργότερα οι απ. Παύλος και Βαρνάβας όταν οι Ιουδαίοι, «…γέμισαν από φθόνο και εναντιώνονταν σ’ αυτά που έλεγε ο Παύλος, αντιλέγοντας και κακολογώντας» (Πράξεις 13:45-47).
Η μέθοδος. Η πρώτη και κυριότερη διακονία του Φωτός (Χριστού) που ήρθε στον κόσμο ήταν να σώσει όσους πιστέψουν εις αυτόν. Έτσι, ο μεν Θεός απέστειλε «φως», στους δε ανθρώπους γεννήθηκε … «σωτήρας»! Διαβάζουμε σχετικά για τη γέννηση του Χριστού, «…διότι σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λουκάς 2:11).Και, βέβαια, ο ίδιος ο Ιησούςείπε, «…Εγώ είμαι το φως του κόσμου όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Ιωάννης 8:12), συνδέοντας το φως με τη σωτηρία και τη ζωή. Αργότερα ο Ιησούς είπε, «Ενόσω είμαι μέσα στον κόσμο, είμαι το φως τού κόσμου» (Ιωάννης 9:5) και «Ενόσω έχετε το φως, πιστεύετε στο φως, για να γίνετε γιοι του φωτός (Ιωάννης 12:36). Όταν ο Ιησούς κάλεσε τον απ. Παύλο και του έδωσε αποστολή, του είπε, «…γι’ αυτό φάνηκα σε σένα, για να σε κάνω υπηρέτη και μάρτυρα… για να ανοίξεις τα μάτια τους [των εθνών], ώστε να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως, και από την εξουσία τού σατανά στον Θεό, για να πάρουν άφεση αμαρτιών, και κληρονομιά ανάμεσα στους αγιασμένους, διαμέσου της πίστης σε μένα» (Πράξεις 26:16-18). Ο απ. Παύλος έγραψε, «Επειδή, ο Θεός που είπε να λάμψει φως μέσα από το σκοτάδι (Γένεση 1:3), είναι που έλαμψε μέσα στις καρδιές μας, για φωτισμό της γνώσης της δόξας τού Θεού διαμέσου του προσώπου του Ιησού Χριστού»(Β’ Κορινθίους 4:6).
Το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα του σχεδίου του Θεού και του σωτηριακού έργου του Χριστού είναι, όπως διαβάζουμε, ότι ο Θεός μας «…ελευθέρωσε από την εξουσία τού σκότους, και μας μετέφερε στη βασιλεία του αγαπητού Υιού του»·(Κολοσσαείς 1:13). Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο απ. Πέτρος όταν γράφει ότι ο Θεός, μας«…κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως»για να «εξαγγείλουμε τις αρετές Του»·(Α’ Πέτρου 2:9). Ο απ. Παύλος στην προς Εφεσίους επιστολή του (5:8) γράφει ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι, κάποτε, όχι απλά ήμασταν «στο σκοτάδι», αλλά ήμασταν «οι ίδιοι σκοτάδι» (5:8α). Τώρα όμως, χάρη σε Εκείνον που γεννήθηκε φως τον κόσμο και στις ζωές μας, είμαστε πλέον όχι απλά «στο φως», αλλά «οι ίδιοι φως» (5:8β).
Η ελπίδα. Τώρα πια ο Θεός καλεί τους πιστούς Του να περπατούν «ως τέκνα φωτός» (5:8γ, βλ. κ. Α’ Θεσσαλονικείς 5:4-5) μέχρι που θα κατοικήσουν στην πόλη που… «…δεν έχει ανάγκη τον ήλιο ούτε το φεγγάρι, να φέγγουν μέσα σ’ αυτή επειδή, η δόξα του Θεού τη φώτισε, και ο λύχνος της είναι το Αρνίο» (Αποκάλυψη 21:23).